Το Οικοτροφείο

Το ίδρυμα «Άγιος Στέφανος» λειτουργεί οικοτροφείο, στο οποίο προσφέρει στέγη και εξειδικευμένη φροντίδα σε 32 άτομα με νοητική αναπηρία. Το ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό του  Ιδρύματος αξιολογεί το κάθε άτομο λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδικότητα του, τον ξεχωριστό χαρακτήρα  του καθώς επίσης τις ιδιαίτερες ανάγκες και δεξιότητες του.

Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία, στέγαση και φροντίδα των ατόμων με νοητική αναπηρία,  με απώτερο σκοπό την αποϊδρυματοποίηση και την ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία και την διεκδίκηση ίσων ευκαιριών στη ζωή.

Παρέχεται Ιατρική και Νοσηλευτική φροντίδα όπως επίσης και Κοινωνική και Ψυχολογική στήριξη στα  άτομα που το έχουν ανάγκη. Προσφέρεται Εκπαίδευση, Ψυχαγωγία και Άθληση παράλληλα με Ειδική  Αγωγή για την ανάπτυξη δεξιοτήτων χρήσιμων στη καθημερινότητά των ατόμων.  Το εξειδικευμένο  προσωπικό φροντίζει τα άτομα με νοητική αναπηρία να αναπτύσσουν επαρκώς τις ικανότητές  αυτοεξυπηρέτησης, ατομικής υγιεινής, δεξιοτήτων αυτομέριμνας, διακίνησης, γλωσσικής ανάπτυξης και
επικοινωνίας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην Ψυχοσωματική Ανάπτυξη προσφέροντας μια σειρά από ασχολίες οι  οποίες καλλιεργούν την πνευματική και σωματική υγεία των ατόμων με νοητική αναπηρία. Χειροτεχνία,  δημιουργική απασχόληση, καλαθοπλεκτική, ζωγραφική κηπουρική και μουσικοθεραπεία είναι μόνο  μερικά από τα προγράμματα που προσφέρονται σε καθημερινή βάση.

Οι διακρίσεις αθλητών και αθλητριών του Ιδρύματος σε παγκύπριο, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο  επίπεδο δείχνουν τη ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στο χώρο του αθλητισμού. Μέσα από  καθημερινή προπόνηση και κατάλληλη προετοιμασία οι αθλητές μας συνεχίζουν να διακρίνονται τόσο  σε αθλήματα στίβου όσο και στη κολύμβηση, στο μπόουλινγκ και στο χειμερινό αθλητισμό.

Η ανάπτυξη του αθλητισμού προϋποθέτει παράλληλα και την ανάπτυξη των υπηρεσιών φυσιοθεραπείας οι οποίες προσφέρονται τόσο στους αθλητές όσο και σε άτομα και που αντιμετωπίζουν  κινητικά προβλήματα.